Van Heflin

Van HeflinPicto infobox character.png
Van Heflin - 1941.jpg
Vida
Nacimientu

Walters (es) Traducir, 13  d'avientu de 1908

[1]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte

Hollywood, 23  de xunetu de 1971

[1] (62 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Familia
Fíos/es 3
Hermanos/es
ver
  • Frances Heflin
Familia
ver
  • Jonathan Kaplan sobrín[2]
Estudios
Estudios Universidá d'Oklahoma
Yale
Classen School of Advanced Studies (en) Traducir
Llingües falaes inglés[3]
Oficiu actor de xéneru, actor de teatru, actor de cine
Premios
Nominaciones
Xéneru artísticu western
Serviciu militar
Lluchó en Segunda Guerra Mundial
IMDb nm0001336
Cambiar los datos en Wikidata
Van Heflin
Semeya publicitaria de 1964.

Emmett Evan Heflin Jr. (13  d'avientu de 1908, Walters (es) Traducir – 23  de xunetu de 1971Hollywood) foi un actor de cine y teatru d'Estaos Xuníos.

Trayeutoria

Estudió interpretación na Universidá de Yale, y derechu na Universidá d'Oklahoma. Apasionáu del mar, participó en delles espediciones oceanográfiques na so mocedá. A finales de la década de 1920 empezó a trabayar en Broadway en pequeños papeles, hasta qu'a mediaos de la década de 1930, la nueva actriz Katharine Hepburn vio-y actuar y quedó tan sosprendida del so trabayu, que-y propunxo trabayar nel cine. Robló entós un contratu cola RKO. Debutó en 1936, na película Una muyer rebalba (1936) de Mark Sandrich. Mientres, en teatru protagonizó obres tan importantes como The Philadelphia Story.

Nel cine l'ésitu acompañólu, y en 1942 ganó'l Premiu Óscar al meyor actor secundariu pol so papel en Johnny Eager de Mervyn LeRoy. Les décades de 1940 y 1950 fueron les más importantes na so carrera cinematográfica, protagonizando títulos tan importantes como L'estrañu amor de Marta Ivers, de Lewis Milestone, onde compartió protagonismu con Barbara Stanwyck y onde Kirk Douglas fixo una de les sos primeres interpretaciones destacaes.

Tamién trabayó con King Vidor en Cenices d'amor y con Vincente Minnelli en Madame Bovary, adautación de la novela homónima de Gustave Flaubert. Tamién destacó la so interpretación del murniu Athos na adautación de la novela d'Alexandre Dumas, Los trés mosqueteros, dirixida por George Sidney. Na década de 1950, siguió cola so bona estrella, destacando la so interpretación n'importantes westerns como Shane, de George Stevens, El tren de les 3:10, de Delmer Davis, y El salariu de la violencia, de Phil Karlson.

Mientres tola so vida Heflin nunca dexó de trabayar nel teatru, onde siguió collechando importantes ésitos, como tampoco dexó d'amar el mar que tanto -y apasionó na so mocedá.

Finó d'un ataque al corazón, a los 60 años d'edá, mientres nadaba na piscina de la so residencia.

Tien dos estrelles nel Paséu de la Fama de Hollywood.

Filmografía parcial

  • A Woman Rebels (1936)
  • The Outcasts of Poker Flat (1937)
  • Flight From Glory (1937)
  • Annapolis Salute (1937)
  • Saturday's Heroes (1937)
  • Back Door to Heaven (1939)
  • Santa Fe Trail (1940)
  • The Feminine Touch (1941)
  • H.M. Pulham, Esq. (1941)
  • Johnny Eager (1942)
  • Kid Glove Killer (1942)
  • Grand Central Murder (1942)
  • Seven Sweethearts (1942)
  • Tennessee Johnson (1942)
  • Presenting Lily Mars (1943)
  • Screen Snapshots: Hollywood in Uniform (1943)
  • Land and Live in the Jungle (1944) (documental)
  • Land and Live in the Desert (1945) (narrador)
  • The Strange Love of Martha Ivers (1946)
  • Till the Clouds Roll By (1946)
  • Possessed (1947)
  • Green Dolphin Street (1947)
  • B.F.'s Daughter (1948)
  • The Secret Land (1948) (documental) (narrador)
  • Tap Roots (1948)
  • The Three Musketeers (1948)
  • Act of Violence (1948)
  • Madame Bovary (1949)
  • East Side, West Side (1949)
  • Tomahawk (1951)
  • The Prowler (1951)
  • Week-End with Father (1951)
  • My Son John (1952)
  • The Golden Mask (1953)
  • Shane (1953)
  • Wings of the Hawk (1953)
  • Tanganyika (1954)
  • The Raid (1954)
  • Woman's World (1954)
  • Black Widow (1954)
  • Battle Cry (1955)
  • Count Three and Pray (1955)
  • Patterns (1956)
  • 3:10 to Yuma (1957)
  • La tempesta (1958)
  • Gunman's Walk (1958)
  • They Came to Cordura (1959)
  • Five Branded Women (1960)
  • Under Ten Flags (1960)
  • The Wastrel (1961)
  • Cry of Battle/PHL: "To Be a Man" (1963)
  • The Greatest Story Ever Told (1965)
  • Once a Thief (1965)
  • Stagecoach (1966)
  • The Man Outside (1967)
  • The Ruthless Four (1968)
  • The Big Bounce (1969)
  • Neither Are We Enemies (1970)
  • Aeropuertu (1970)

Teatru

  • A Case of Libel, 1964
  • A View From the Bridge, 1956
  • The Philadelphia Story, 1940
  • Casey Jones, 1938
  • Western Waters, 1938
  • End of Summer, 1936
  • Mid-West, 1936
  • The Night Remembers, 1934
  • The Bride of Torozko, 1934

Referencies

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 27 abril 2014. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. URL de la referencia: https://www.encyclopedia.com/education/news-wires-white-papers-and-books/kaplan-jonathan-1947-jonathan-robert-kaplan. Data de consulta: 13 avientu 2019.
  3. «idRef» (francés). Agencia Bibliográfica de Enseñanza Superior. Consultáu'l 11 mayu 2020.

Enllaces esternos

  • Wikimedia Commons acueye conteníu multimedia sobre Van Heflin Modifica l'enllaz en Wikidata.
  • Van Heflin na Internet Movie Database (n'inglés)
Control d'autoridaes
  • Proyeutos Wikimedia
  • Wd Datos: Q350678
  • Commonscat Multimedia: Van Heflin

  • Identificadores
  • WorldCat
  • VIAF: 12496942
  • ISNI: 0000 0001 2121 0750
  • BNE: XX1167684
  • BNF: 139488123 (data)
  • GND: 14179545X
  • LCCN: n85376513
  • NKC: xx0153557
  • NLA: 36049181
  • NARA: 10568700
  • SNAC: w6sr1bj7
  • SUDOC: 067272266
  • Diccionarios y enciclopedies
  • Britannica: url
  • Wd Datos: Q350678
  • Commonscat Multimedia: Van Heflin